Pantebreve

Et pantebrev giver en långiver (f.eks. et realkreditinstitut eller en bank) sikkerhed for et lån i ejendommen.


Der findes forskellige typer af pantebreve, men fælles for dem er, at hvis låntager ikke overholder sine betalingsforpligtelser over for långiver, kan långiver vælge at begære ejendommen sættes på tvangsauktion med henblik på at få indfriet gælden helt eller delvist via auktionen. Pantebrevet fastsætter prioritetsrækken for alle dem som måtte have pant i ejendommen. Det betyder, at hvis ejendommen bliver sat på tvangsauktion betales långiver med prioritet 1 først, og derefter bliver det tilbageværende beløb brugt til at betale långiver med prioritet 2, osv. Hver gang der tinglyses et pantebrev på ejendommen betaler låntager kr. 1.660 + 1,5 procent af størrelsen på det lån der stilles sikkerhed for.

Ejerpantebreve

En særlig form for pantebreve kaldes ejerpantebreve. Långivere med sikkerhed i et ejerpantebrev kaldes underpanthavere, og har principielt pant i selve ejerpantebrevet. Indfries lånet til underpanthaver opstår der plads i ejerpantebreves ramme til at et nyt lån kan optages. Fordelen ved at genbruge ejerpantebrevet og dens ramme, altså det tinglyste beløb der er stillet sikkerhed for, er at man ikke behøver at betale tinglysningsafgiften igen. Man skal blot sikre sig, at den gæld, som sælger har pantsat ejerpantebrevet til sikkerhed for, er indfriet. Hvis ejerpantebrevets ramme overskrides, mister långiver den sikkerhed som vedkommende ellers måtte have. Desuden kan der med et ejerpantebrev stilles sikkerhed for flere forskellige lån fra samme långiver, eller forskellige lån fra forskellige långivere hvorimod det almindelige pantebrev kun kan have et lån, til en lågiver.

Ejerpantebreve bruges også ofte til sikkerhed for de forpligtelser, en ejerlejlighedsejer har over for ejerforeningen (læs mere om ejerforening her) i form af fællesudgifter m.m., så her vil man også genbruge ejerpantebrevet.


Når en ejendom handles, skal det sikres, at de pantebreve, der er tinglyst i sælgers navn indfries og aflyses. De pantebreve, køber udsteder, kan så blive tinglyst på ejendommen uden anmærkninger. Har du spørgsmål til pantebreve, eller brug for en advokat til at assistere dig med udarbejdelse heraf, er du velkommen til at kontakte Boligadvokat24.

Afgiftspantebrev

En anden type af pantebreve vi tit for spørgsmål til er afgiftspantebrevet. Tinglysningsafgiftsloven foreskriver, at hvis der allerede er tinglyst et pantebrev på ejendommen kan man som køber af en ejendom modregne beløbet af det eksisterende pantebrev, før man beregner tinglysningsafgiften på det nye. Derved kan man som køber af fast ejendom spare en del penge.


Boligadvokat24 har stor erfaring med både pantebrev, ejerpantebreve og afgiftspantebreve. Hvis du har spørgsmål, eller brug assistance i forbindelse med ovennævnte, er du velkommen til at kontakte os.

Ballerup
Boligadvokat24

Borupvang 3
2750 Ballerup
Man - tors: 08-17
Fre: 08-15
Søn: 10-16

Stenløse
Boligadvokat24

Egedal Centret 3C
3660 Stenløse
Man - tors: 08-17
Fre: 08-15
Søn: 10-16

Fuld køberpakke
6.924,- inkl. moms

71 99 00 24

Fuld køberpakke
6.924,- inkl. moms

Vi er lukket nu, men indtast dit navn og tlfnr,
så ringer vi til dig!

Fuld køberpakke
6.924,- inkl. moms

71 99 00 24
Fuld køberpakke 6.924,-Ring 71 99 00 24
+